Translated by / Traduzione a cura di Giacomo Klein. Revisionata da / Revised by dott. Maria Kassotaki

Μένουμε στην Τεργέστη και παλεύουμε κάθε μέρα με την εργασιακή ανασφάλεια, την αύξηση του κόστους ζωής, τη ρύπανση, την έλλειψη κοινωνικών υπηρεσιών και με πολλά άλλα προβλήματα.

Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις αμέτρητες δυνατότητες της πόλης μας αλλά και με τα όρια και τα εμπόδια που έθεσαν οι τοπικοί μας πολιτικοί παίρνοντας λανθασμένες αποφάσεις και χάνοντας ευκαιρίες για αλλαγή. Η τοπική πολιτική αποτελεί πλέον εχθρό για τον κόσμο που ζει και εργάζεται στην Τεργέστη από τη στιγμή που αγνοεί συνειδητά τις ανάγκες και τις προσδοκίες του, καταπνίγοντας τον διάλογο και αποξενώνοντας όλο και περισσότερες γυναίκες και άντρες από τη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την κατάσταση. Θέλουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού και να πάρουμε πίσω το μέλλον που αξίζει στην Τεργέστη. Θέλουμε να χαρίσουμε την αλλαγή αυτή στον κόσμο της Τεργέστης.

Θέλουμε να κυβερνήσουμε την Τεργέστη με ένα πρόγραμμα το οποίο εστιάζει κυρίως σε μια δίκαιη οικονομία, στη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, στην κοινωνική πρόνοια και στην ανακάλυψη νέων μοντέλων κοινωνικής συμμετοχής και συνεργασίας.

Γι’αυτό αποφασίσαμε να ανοίξουμε μια Συνέλευση των Πολιτών, έναν δημοκρατικό χώρο συνεργασίας στον οποίο μπορούμε να αποφασίζουμε μαζί πώς να διαμορφώνουμε την Τεργέστη που ονειρευόμαστε.

Ο πρώτος μας στόχος είναι η συμμετοχή στις Δημοτικές Εκλογές του 2021. Η δέσμευσή μας, όμως, δε θα τελειώσει  την επόμενη μέρα. Θα αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού.

Αυτά είναι κάποια από τα προβλήματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να βοηθήσουμε την Τεργέστη μας. Αυτές οι ιδέες αποτελούν τροφή για σκέψη και θα επεκταθούν και θα ισχυροποιηθούν κατά τους επόμενους μήνες χάρη στη συμμετοχή όσων ενδιαφέρονται.

 

ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Δήμος πρέπει να εξασφαλίσει μια δίκαιη οικονομία που να σέβεται τους ανθρώπους και το περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Κατά την πρώτη χρονιά, το Adesso Trieste θα παρέχει επιδόματα για υπηρεσίες και βιομηχανίες που σέβονται το περιβάλλον τους και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων τους.

Κατά τα πρώτα πέντε χρόνια, το Adesso Trieste θα προστατεύει την αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων επανεξετάζοντας όλες τις συμβάσεις προς λήξη και εξασφαλίζοντας την ενσωμάτωση ρητρών που να εγγυώνται τις μισθοδοσίες και τη συνεχή απασχόληση.

Κατά τα πρώτα δέκα χρόνια, το Adesso Trieste θα συμβάλει στην οικονομική αναγέννηση της πόλης μεταμορφώνοντας το παλιό λιμάνι (Porto Vecchio) σε ένα οικο-δημιουργικό πάρκο.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η εξασφάλιση μια ζωής στην πόλης που να είναι συμβατή με το φυσικό της περιβάλλον είναι βασικό για το μέλλον της Τεργέστης.

Κατά την πρώτη χρονιά, το Adesso Trieste θα λανσάρει ένα σχέδιο αναβάθμισης ενεργειακής απόδοσης σε τοπικό επίπεδο. Έτσι θα αρχίσουμε να βοηθάμε τις οικογένειες με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κατά τα πρώτα πέντε χρόνια, το Adesso Trieste θα μειώσει την κίνηση στην πόλη χάρη σε ένα δίκτυο βιώσιμης μετακίνησης (τραμ και ποδηλατόδρομοι). Σκοπός μας είναι η δωρεάν  τοπική συγκοινωνία.

Κατά τα πρώτα δέκα χρόνια, το Adesso Trieste θα εφαρμόσει σχέδια για 2 νέα αστικά πάρκα, στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της πόλης.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

Η αυξανόμενη αίσθηση ανασφάλειας των πολιτών επιδεινώνεται συχνά από την εκλογική νοθεία εκείνων που αντί να λύσουν τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου απλά υποκινούν το κοινωνικό μίσος.

Μια πόλη γιατρεύεται όταν βελτιώνονται οι υπηρεσίες της, όταν αναπλάθονται οι κοινωνικοί της χώροι, όταν δομούνται δίκτυα αλληλεγγύης, όταν καλλιεργούνται ταλέντα και όταν παρέχονται δυνατότητες.

Κατά την πρώτη χρονιά, το Adesso Trieste θα ξεκινήσει μια καμπάνια για την ανάκτηση πολλών κενών κτιρίων για να διατεθούν  στους πολίτες.

Κατά τα πρώτα πέντε χρόνια, το Adesso Trieste θα αφοσιωθεί στην βελτίωση της ζωής των πολιτών, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στα προάστια. Επίσης, θα ανοιχτούν  πέντε κέντρα σε διάφορες γειτονιές με κήπους, αστικούς χώρους και σημεία συνάντησης.

Κατά τα πρώτα δέκα χρόνια, το Adesso Trieste θα φτάσει στο τέλος της λίστας αναμονής κοινωνικής στέγασης χάρη σε μια εκτενή καμπάνια ανάκτησης και ανάπλασης των υπαρχόντων ακίνητων περιουσιών.

 

ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Τεργέστης αποδυναμώθηκε και αγνοήθηκε από μια πολιτική τάξη προσκολλημένη στο παρελθόν που ακολουθεί μόνο τις εκλογικές της προσδοκίες.

Θέλουμε η πολή μας να βρίσκεται στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης, εκεί που ιστορικά ανήκει.

Κατά την πρώτη χρονιά, το Adesso Trieste  θα διοργανώσει επιτροπές πολιτών οι οποίες θα προτείνουν αλλαγές στη διαχείριση των τοπικών υπηρεσιών που θα ξαναποκτήσουνε δημόσιο χαρακτήρα.

Κατά τα πρώτα πέντε χρόνια, το Adesso Trieste θα μοιραστεί τις αποφάσεις του Δήμου με τους πολίτες, σταθεροποιώντας τις περιοχές και δημιουργώντας χώρους συλλογικής συμμετοχής με έναν κατάλληλο προϋπολογισμό για τις ανάγκες της κάθε περιοχής ξεχωριστά.

Κατά τα πρώτα δέκα χρόνια, το Adesso Trieste θα δημιουργήσει μια διασυνοριακή μητροπολιτική ζώνη που θα ωφεληθεί από την κοινή διοίκηση υπηρεσιών, από τους πολίτιμους πόρους που διαθέτει και από τον συντονισμό τοπικών πολιτικών.