Jetojme ne Trieste dhe çdo dite perballemi me papunesine, me rritjen e kostos se jeteses,  ndotjen e ambjentit, mungesen e sherbimeve e shume probleme te tjera.

 

Ne jeten tone te perditshme jemi te vetedishem per mundesite e qytetit tone, por dhe me limitet dhe pengesat e imponuara nga zgjedhjet e gabuara ose mangesite e politikes lokale. Politike armike e popullit, qe injoron nevojat dhe pritshmerite e atyre qe jetojne dhe punojne ne Trieste, qe asgjeson dialogun dhe perfshirjen, dekurajon dhe largon nga jeta publike nje numer gjithmone e ne rritje grashe e burrash.

Nuk mund te lejojme me nje situate te tille: tani duam qe te ndryshojme rregullat e lojes se politikes lokale, per ti kthyer Triestes  te ardhmen qe i takon, mundesine per ta realizuar menjehere.

Duam te qeverisim Triesten me nje projekt qe vendos ne qender nje ekonomi te barabarte, krizen klimatike, sigurine sociale per te gjithe, menyra te reja ne pjesmarrje dhe bashkepunim.

 

Per kete hapim nje Asemble Qytetare, nje hapsire demokratike e bashkepunuese per te vendosur se bashku per nje Trieste qe duam.

Qellimi i pare eshte nje pjesmarrje ne Zgjedhjet Komunale te 2021, por impenjimi jone nuk perfundon ne diten e pare pas zgjedhjeve. Do te ndryshojme rregullat e lojes.

 

Pershkruajme ne vazhdim disa nga qeshtjet qe duam te trajtojme per te permirsuar Triesten se bashku me qytetaret e saj. Jane disa nga pikat qe do te zgjerohen dhe detajohen ne muajt e ardhshem me perfshirjen e te gjithe atyre qe jane te interesuar.

 

Nje ekonomi e barabarte

Duhet nje impenjim i drejte per drejte i Bashkise per nje ekonomi te barabarte, qe respekton personin dhe ambjentin ku jeton.

Ne vitin e pare, Adesso Trieste do te inkurajoje sherbimet dhe prodhimet qe pershtaten me ambientin dhe respektin per punen dinjitose.

Ne pese vitet e para, Adeso Trieste do te tuteloje dignitetin e te gjithe punetoreve duke kontrodhuar te gjitha sipermarrjet ne skadence duke futur klauzola qe tutelojne rrogat dhe vazhdueshmerine e punesimit.

Ne dhjete vitet e para, Adesso Trieste do te kontribuoje ne ringjadhjen ekonomike te qytetit me trasformimin e zones se Portit te Vjeter ne park ekoproduktiv.

 

Te lufojme ne menyre serioze ndryshimin klimatik.

Te krijojme pajtueshmeri mes jetes se qytetit dhe ambjentit qe e mikpret.

Ne vitin e pare, Adesso Trieste do te filloje te ndjeke rezultatet e ndjeshme ne forme kursimi energjitik per familjet me ardhjen e planeve te nderhyrjes per rikualifikimin dhe efikasitetin energjitik ne zone.

Ne pese vitet e para, Adesso Trieste do te lehtesoje trafikun duke zhvilluar rrjetin e levizjes (tram-tren dhe rruge per biçikleta) dhe duke bere gradualisht trasportin publik gratis.

Ne dhjete vitet e para, Adesso Trieste do te realizoje dy pyje, ne Veri dhe Jug te qytetit.

 

Siguria sociale per te gjithe

Kuptimi i rritjes se pasigurise tek popullsia eshte manipuluar shpesh gjate zgjedhjeve elektorale nga ato, qe konkretisht, nuk kane bere asgje per te zgjidhur problemet e jetes se perditshme, por thjeshte ka rritur urrejtjen sociale.

 

Qyteti mirmbahet duke forcuar sherbimet, duke rindertuar hapsirat publike, duke ndertuar rrjetin e solidaritetit, duke kultivuar talentin dhe duke ofruar mundesi.

Ne vitin e pare, Adesso Trieste do te perdorin ndertesat boshe

Ne pese vitet e pare, Adesso Trieste do te hape pese shtepi lagjeje, duke dedikuar zona jeshile dhe hapsira urbane per vende takimesh.

Ne dhjete vitet e para, Adesso Trieste do te anulloje listen e pritjes per shtepite popullore te mundesuar nga nje projekt i rekuperimit e rikualifikimit te pasurise ekzistuese.

 

Forma te reja pjesmarrje e bashkepunimi.

Rroli strategjik si rrjedhoje e pozicionit geografik i Triestes ka qene per vite dobesuar, ose asgjesuar, nga klasa politike e te kaluares qe kishte parasysh vetem interesat elektorale.

Duam qe qyteti te bashkohet me qendren e zones Mitteleuropea ne te cilen eshte e perfshire.

Ne vitin e pare, Adesso Trieste do te ndertoje komitete qytetare per te paraqitur disa ndryshime per drejtimin e sherbimeve publike lokale dhe per rimarrjen e tyre nga ana e kolektivit.

Ne pese vitet e para, Adesso Trieste do te ndaje vendimet e Bashkise me qytetaret duke trasformuar nen Bashkite ne hapsira te perhershme pjesmarrjesh, me bilancin e duhur per t’ju pergjigjur nevojave specifike te lagjeve.  

Ne dhjete vitet e para, Adesso Trieste do te zhvilloje nje hapsire metropolitane nderkufitare qe do te mundesoje arritjet e benefit nga menagjimi i sherbimeve, nga thithja e pasurive dhe nga koordinimi i politikave.