SAŽETI MANIFEST

za  Adesso Trieste (Sad Trst)

 

Žitelji smo Trsta i svaki dan se suoćavamo s neizvjestnošću glede radnog mjesta, povećanja životnih troškova, zagadjenja, pomanjkanja osnovnih usluga i mnogo drugoga.

 

Posjedujemo svakodnevna iskustva koja govore o ogromnom potencijalu našega grada, ali u isto vrijeme suoćavamo se sa ograničenjima i preprekama koje su nam nametnute krivim ili nepostojećim odlukama lokalne politike. Ta neprijateljska politika prema pućanstvu, ignorira potrebe i očekivanja žitelja i radnika Trsta i onemogućuje svaki dijalog i uključivanje u javni život grada obeshrabrujući i udaljujući od njega sve veći broj žena i muškaraca.

Ne možemo si više dopustiti ovakvu situaciju: želimo promijeniti pravila igre lokalne politike kako bismo povratili Trstu budućnost koja mu pripada kao i mogućnost da se ista realizira počev od danas 

Želimo upravljati Trstom jednim projektom koji će postaviti u središte pravednu ekonomiju, kontrastirati klimatske promjene, dati socijalnu skrb svima i omogučiti svaku formu sudjelovanja i suradnje.

 

Zbog svega toga otvaramo ovu Gradjansku skupštinu, demokratski prostor za suradnju u kojem ćemo zajedno odlučivati o Trstu kakvog svi želimo. 

 

Naš prvi cilj je učešće na Općinskim izborima za 2021 godinu, a naše zalaganje neće se zaustaviti dan nakon izbora. Promijenit ćemo pravila igre.

 

Ilustriramo u nastavku neka goruća pitanja s kojima se namjeravamo suoćiti kako bismo poboljšali Trst i to zajedno s našim sugradjanima. Radi se samo o prijedlozima  koji će biti nadopunjeni i  utemeljeni u sljedećim mjesecima, uključivanjem u rad svih zainteresiranih. 

 

PRAVEDNA EKONOMIJA

 

Trebamo direktan poticaj od strane Općine ka pravednoj ekonomiji koja poštuje ljude i ambijent u kojem živimo. 

U prvoj godini rada, Adesso Trieste (Sad Trst) poticat će usluge i proizvodnje koji su kompatibilni s ambijentom i poštuju dostojanstvo rada.

U prvih pet godina rada, Adesso Trieste (Sad Trst) štitit će dostojanstvo svih zaposlenih i revizionirat će sve javne natjecaje koji ističu, uvrštujući obavezne ugovorne  klauzule koje štite primanja i kontinuitet zapošljavanja. 

U prvih deset godina rada, Adesso Trieste (Sad Trst) doprinijet će ekonomskom preporodu grada transformiranjem prostora Porto Vecchio (Stare Luke) u ekoproduktivni park.

 

OZBILJAN KONTRAST KLIMATSKOJ KRIZI

 

Život grada treba učiniti kompatibilnim ambijentu koji ga gosti

U prvoj godini Adesso Trieste (Sad Trst) napravit će značajne rezultate u vidu energetske uštede svake obitelji, počev od planiranja nužnih intervencija te rekvalifikacije energetske učinkovitosti na rionskoj osnovi

U prvih pet godina Adesso Trieste (Sad Trst) će dekongestirati gradski promet razvojem ekološko prihvatljive mreže kretanja (Tram-vlak i biciklističke staze) i time će se progresivno oslobadjati plaćanja lokalnog javnog prijevoza.

U prvih deset godina Adesso Trieste (Sad Trst) realizirat će dvije nove gradske zelene površine (gradske šume) na sjevernoj i južnoj strani grada

 

SOCIJALNA SIGURNOST ZA SVIJU I ZA SVE

 

Rastući osjećaj nesigurnosti gradjanstva bio je često predmet izbornih manipuliranja od strane onih, konkretno, koji nisu baš ništa napravili kako bi se riješili problemi svakidašnjeg suživota žitelja, nego su jednostavno podsticali socijalnu mržnju.

Grad se liječi jačanjem usluga, regeneracijom javnih prostora, izgradnjom mreže solidarnosti, poticajem talenata i pružanjem mogućnosti. 

U prvoj godini Adesso Trieste (Sad Trst) potaknut će korištenje brojnih  nekretnina koje danas zijape prazne

U prvih pet godina Adesso Trieste (Sad Trst) otvorit će pet domova u kvartovima, destinirajući time  zelene površine i  javne urbane prostore kao mjesta za okupljanja

U prvih deset godina Adesso Trieste (Sad Trst) će anulitari listu čekanja javnih stanova zahvaljujući opsežnoj kampanji samooporavka i rekvalifikacije postojeće baštine.

 

NOVI OBLICI SUDJELOVANJA I SURADNJE

 

Strateška uloga koja proizlazi iz zemljopisne pozicije Trsta, godinama je bila oslabljivana, ako ne i negirana, od strane političke klase još uvijek zarobljene u prošlosti ili usredoćena samo u predizborne svrhe

Želimo grad ponovo postavljen u središte Srednjeeuropskog područja kojem prirodno pripada

U prvoj godini Adesso Trieste (Sad Trst) će ustanoviti gradjanske komitete kako bi se predložile izmjene uprave lokalnim javnim uslugama i kako bi isti ponovo došli u posjed pućanstva tj. kolektiva

U prvih pet godina Adesso Trieste (Sad Trst) će donositi općinske odluke skupa sa gradjanima, transformirajući Izborne jedinice u stalne prostore sudjelovanja i razmjene mišljenja, sa odgovarajućim proračunom, kako bi se moglo udovoljiti specificnim potrebama pojedinih riona.

U prvih deset godina Adesso Trieste (Sad Trst) će ustanoviti prekogranično metropolitansko područje koje će donijeti obostranu korist, koja prizlazi iz zajedničkog upravljanja uslugama, korištenja resursa i uskladjivanja politika